sâmbătă, 9 ianuarie 2016

Majoratul profesional.La ce varsta?


After 40” in cariera e sinonimul majoratului in viata.
Expertiza profesionala ar trebui sa fie la maximum. Cum ne simitim insa atingand acest nivel? Sigur, veti zice, niciodata nu te opresti din invatat si  experimentat.
Simtim insa ca procesul invatarii si al experimentarii trece prin alta prisma de acum inainte. Poate fi a regretului ca nu am invatat ceva la un anumit moment dat. Sau poate ca noutatea aparuta, pentru a ti-o putea insusi la nivelul de aplicare in practica ti-ar lua ca si timp mai mult sau exact perioda ramasa din viata activa si astfel, investitia de timp nu ar avea ca rezultat direct beneficiu material. Sa ne gandim aici cum ar fi sa incepi sa studiezi medicina pe la vreo 43 de ani, punem 6 ani studiu, inca 5 stagiatura si specializarile, inca vreo 5 ca debutant si iata ca ai ajuns la 60 de ani cu aceeasi cativa sfanti in buzunar, in timp ce colegii tai de facultate care au inceput-o la 18 ani sunt exact la varsta maximelor expertize si incep sa-si culeaga beneficiile investitiei de timp, energie, etc.
De ce e privita cariera altfel la 25 si chiar la 35 fata de 45? Pentru ca la 25 si 35 cariera este exprimata in vise si idealuri. La 45 este exprimata in experiente si amintiri.
Pentru ca la 25 iti iei pranzul in mers sau in picioare in metrou sau mai rau, deloc. La 45, cu ulcerul la purtator regreti cele cateva minute zilnice neinvestite in viitorul sanatatii tale.
Pentru ca la 35, ca parinte de weekend apreciezi ca exprimarea iubirii fata de minorul tau consta in ai asigura blugi de firma la gradinita, Ipfone la primara si masina cadou la majorat. La peste 45 de ani intelegi ca realizarile din viata ta se masoara in amintiri si atunci regreti acea minim 1 ora pe zi neinvestita in asigurarea trecutului familiei tale.
O prietena de peste 45 ani care a ”primit” o sefa noua de sub 30 ani, care a reinventat roata, venind sa propuna o metoda de  pe care amica mea din  cand in cand  mai stergea praful, dorind sa explice importanta procesului, le exemplifica in sedinta :’’asta e, ne-am asumat, si eu imi vad copilul o data la 2 saptamani’’.
Si mai sunt gafele. Pentru ca la 25 de ani, o gafa profesionala poate fi chiar funny.  La 35 de ani o gafa profesionala se poate remedia. La 40 si peste….te poate costa tot ce ai dobandit pana acum.
Compromisul cred ca e ceea ce ne diferentiaza la peste 40 de ani. Modul in care apreciem o anumita actiune ca fiind un compromis pe termen scurt sau lung sau daca ne afecteaza doar pe noi sau si pe cei dragi noua.
Sa nu uitam ca toti la peste 40 am fost candva visatorii de la 25 si 35 de ani. Pentru ca, pentru cei care sunt la 25 si 35 ani nu s-a inventat inca o metoda care sa-i constientizeze ca si ei vor fi candva la peste 40 si chiar mai mult.
Ne auzim la peste 50.
Cu drag
Cristina,over 40.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu